periodic de frustrări cetaţeneşti

Boi(cot) in parlament

luni, decembrie 18, 2006

publicat de Cristian Baltatescu @ 9:05 p.m.

Recunosc, am furat titlul de pe antena 3. Dar l-am adaptat, paranteza transformanta am adaugat-o eu. Si as putea sa ma opresc aici, sunt sigur ca toata lumea stie la ce ma refer, nu prea cred ca cineva crede ca niste boi-boi, de la jug, au intrat azi in parlament. Nu, au intrat aceeasi, care intra zilnic.

Si am furat si ideea pe care am sa o dezvolt mai jos. De la un prieten nedoritor de faima adusa de cei zece vizitatori pe luna pe care ii am eu.

Suntem amandoi frustrati de mai mult timp de ce se intampla in parlament. Inainte era somnul nesimtit, scobitul in nas si jucatul de Solitaire. Apoi golaneala ieftina luata de catre proprietari drept ironie fina sau umor educat. Azi insa e vorba de nesimtire intentionata, egoista si asumata.

N-am sa dezvolt prea mult ce s-a intamplat, in sine. Basescu a prezentat un raport de rahat, fara noima sau aplicabilitate, iar Vadim si trupa de la Spitalul 9 s-au rasculat, cu aere de disidenti ai dictaturii basesciene. Boooon.

Dar intrebarea noastra e de ce nu pot fi parlamentarii nici in ziua de azi pedepsiti in vreun fel pentru ce fac? Prietenul de mai sus propune existenta unor Justitiari™ (numele e oarecum arbitrar, dar nu chiar, va povestesc altadata) cu rol de arbitri atenti, care sa fie platiti sa urmareasca greselile celor din parlament.
O greseala, pac cartonasul. Inca una, pac alt cartonas, out. Iesi afara, mai vii cand nu mai esti taran prost.
El se ofera sa plateasca 5000 de lei pe luna, si cred ca si eu, pentru salarii. La o socoteala simpla, ajungi la niste sume imense care ti-ar asigura niste incoruptibili buni pentru job-ul asta.

Eu unul sincer cred ca problema nu e depistarea "greselilor", ci aplicarea unui regulament, care o fi el, ma indoiesc ca niste reguli nu exista. NU vad cum poti sa ai voie sa fluieri cu fluier de arbitru in parlament si sa nu iei un pulan in cap, pe loc, de vreun gardina ori spp-ist.

Asa ca... nu vad ce le poti face. Revin astfel la un post anterior, care cred ca contine o idee mai buna decat asta. Si mi se parea ca eu eram idealist...

Asa da

publicat de Cristian Baltatescu @ 8:52 p.m.


M-am gandit ca pe lumea asta sunt si carcotasi. Altii in afara de mine, da. Care vor intreba de ce stiu numai sa critic, uitand printre altele ca eu nu doresc decat binele tarii asteia, propasirea ei materiala si spirituala. Rahat, vor zice, nu stii decat sa dai din gura, sa arati cu degetul, sa dai numai exemple negative, cautate bine, pentru a denigra oamenii de bine care din posturile lor cheie se chinuie si ei cum pot ca sa va fie voua, pulimea, mai bine.

Ei, am si un exemplu "pozitiv". La mine in cartier, din intiativa unor tineri, grupati intr-un proiect ce isi doreste schimbarea imaginii si modului de gandire al zonei asteia de oras se intampla lucruri frumoase.

Imaginea de mai sus (si celelalte din setul de pe flickr spre care ea duce) exprima mai bine ce vreau sa spun.

Ideea pe azi, ca sa nu ramanem fara o morala, ar fi sa continuam scoaterea blocurilor comuniste din anonimat si din gri.

Deci se poate, tovarasi!

O idee nerealista, ne-umanista si idealist-romantica

miercuri, decembrie 13, 2006

publicat de Cristian Baltatescu @ 2:09 p.m.

E nerealista pentru ca stiu ca nu se ve intampla, idealist-romantica pentru ca ar insemna ca traim, sau ca eu as vrea sa traim, intr-o lume ideala, perfecta, cu primavara eterna si rauri de lapte si miere.

Si mai e si ne-umanista pentru ca ideea pe ziua de azi e simpla, dar oarecum brutala.
Sa se sinucida toti politicienii. E ilegal sa-i omori, sau sa inciti la crima indreptata impotriva lor, dar nu cred ca e ilegal sa le sugerezi sa isi lege streangul de gat.

Nu cred ca mai trebuie sa explic de ce. Pentru ca m-am saturat de vanturarile zilnice, de escaladarea continuua a luptelor de mahala in politica, de masinatiuni transparente si nesimtite.

Pentru ca m-am saturat sa ii vad zilnic facand audienta mai mare decat ciao darwin, sa am scoata din sarite cu tupeul lor nemasurat, sa merg sa-i votez.

M-am saturat sa ii vad dormind in parlament pentru ca vezi doamne sunt in varsta si vin de departe, de parca functia de parlamentar e ca serviciul militar obligatoriu.

Si multe altele. N-am fost niciodata atat de naiv incat sa cred ca politicienii se bat pentru binele meu, dar ii preferam cand se mai prefaceau. Asa ca revin, cred ca ar fi mai bine pentru romania daca ne-ar face un bine si s-ar spanzura, impusca, ineca, otravi, calca cu masina personala, etc.
Cei carora metodele de mai sus nu le suna ok, sa ma caute, ne intelegem, mai gasim, rezolvam ceva, nu-i lasam ne-sinucisi.

Bai , astupa dracu' groapa

publicat de Cristian Baltatescu @ 12:02 a.m.

"Stimati clienti,
din dorinta de a spori calitatea serviciilor pe care le furnizam va anuntam ca vom intrerupe furnizarea acestora intre orele xx-xx."

Cam asa suna un anunt clasic de la rajac, radet, eon, astral, rds, distrigaz, romtelecom, etc.
Anuntului ii urmeaza intreruperea in sine, apoi reluarea furnizarii. Toate bune si frumoase, doar ca de multe ori realizarea respectivelor reparatii sau modernizari presupun si saparea unui sant sau a unei gropi.

Dorel si echipa se infiinteaza dis de dimineata, sparg asfaltul, sapa, fac pauza, iar mai sapa, dau de teava sau de cablu, il sparg, il repara, iar mai sapa, rezolva lucrarea in sine, astupa la loc cu pamant si pleaca acasa la copii si familiile lor.

Numai ca in urma lor ce ramane e un sant sau o groapa, astupata in dorul lelii cu pamant sau pietris. In 2 zile , ploioase eventual, ce ramane e o zona noroioasa, o diferenta de nivel de 10 centimetri suficienta pentru a-ti omora masina la multiplele treceri zilnice pe acolo. Insa gazul vine cu presiunea mai mare, curentul e mai luminos, apa mai dulce si mai curata, semnalul mai clar, caldura mai calda.

Doar ca strada asfaltata acum 2 luni (e un mister cum strazile proaspar reparate devin un magnet pentru lucrari ale prestatorilor de servicii de mai sus) devine inutilizabila, motiv de injuraturi si iritari zilnice ale pietonilor si soferilor care o strabat.

Ideea pe azi e simpla in principiu dar, recunosc, destul de birocratica in aplicare. Ideal ar fi sa nu se elibereze autorizatie de efectuarepentru o lucrare minora de genul asta fara prezentarea unui contract cu o firma de asfaltare, angajata sa repare ce se strica, la o data fixa, la maxim 3 zile dupa incetarea lucrarii.

Un pic mai greu pentru ei, un pic mai usor de suportat pentru noi.

Etichete: , , , , , ,

Romania fara mine

miercuri, decembrie 06, 2006

publicat de Cristian Baltatescu @ 7:20 p.m.

Am lipsit, stiu. M-am intrebat in luna in care nu am scris aici cum de merge tara fara ideile mele.
Se pare ca a mers, concluziile care se pot trage fiind multiple. Fie nu le citeste nimeni oricum, asa ca nu avea cum sa apara o schimbare aparenta in functionarea tarii, fie tara a mers SI mai prost cat am lipsit din rolul autoasumat de eminenta cenusie a mersului trebilor prin Romania.

Am avut mai multe idei intre timp, ceea ce mi-a lipsit a fost timpul (o idee buna ar fi sa se dea mai mult timp la cetateni, dar stiu, sunt absurd, asta nu e blogul lui Iisus, asa ca nu-mi pot da cu parerea despre mersul universului). Unele idei erau prea simple, asa ca m-am gandit ca in genialitatea lor nu vor fi intelese.
Unele, surprinzator, s-au dovedit nu numai neoriginale, pentru ca le-au avut altii inainte, dar si expirate si inutile incat cei care le-au descoperit au fost chiar persoanele cu raspundere in domeniul respectiv.

Asa ca, spre exemplu, n-am putut sa fiu eu primul care sa cer (eh, ma alint si eu) obligativitatea montarii repartitoarelor de costuri pentru incalzire. Da, smecheriile alea mici si albe, cu carcasa alba de plastic, lcd si butoane (nu, nu iPod-urile) care se monteaza pe calorifere. Asta ca sa nu trebuiasca sa te mai certi cu seful de scara incuiat si cu babele senile de la 5 care inchid caldura din beci pentru ca e scumpa si poti oricand sa mai pui o suba pe tine.

Sa inteleg deci ca nu sunt un geniu (in) pustiu, ca mai exista o sansa si pentru tara asta, chiar daca eu nu am timp sa o indrum spre civilizatie. Dorm mai linistit in zilele in care nu scriu aici.

  .