periodic de frustrări cetaţeneşti

Copii din Hamelin

sâmbătă, februarie 03, 2007

publicat de Cristian Baltatescu @ 11:02 a.m.

Intr-un articol, Lucian Mandruta (nu sunt fan, poveste lunga...) vorbea despre nationalismul teoretic, teatral si demagogic, practicat de cei ca Vadim si unul practic, util, aplicat, practicat de mai nimeni. Adica multi dau din gura, putin fac ceva, vechea poveste.

Mai exista insa un tip de nationalism, caruia nu stiu cum sa-i zic. Nationalismul fricos, sau nationalismul smiorcait. Accesibil maselor largi, pentru ca nu presupune nimic, nici acces la luminile rampei si nici obligatia sau modalitati de a face ceva, il gasesti la tot pasul.

Am sa explic folosindu-ma de un exemplu, de o intamplare.
Locatia, concert Tudor Gheorghe (fan, poveste lunga :) ). Ziua, aceeasi cu venirea lui Bill Gates in Romania.
Vine nea Tudor pe scena, cant 1-2 piese si apoi se pune pe vorba. Face ce face si, in stilul propriu, atinge si 2-3 chestii de politica sau de social. Si ne explica el cum Bill Gates nu a venit pentru Tariceanu sau Basescu sau ca sa ne laude ci pentru, si aici folosi tonul lui patetic, pentru copii nostri. O doamna in varsta din spatele meu raspunde pentru ea, intr-o semi-soapta Asa e, pentru copii.

In viziunea oamenilor ca ei, de obicei intre cele doua varste de la sfarsit, un om ca Bill Gates e un fel de Iisus Hristos pervertit, care datorita banilor (ochiul dracului) si faimei lui are un halou aproape mistic. Un Iisus care nu asteapta sa vina copiii la el ci vine sa si-i ia singur.

Un alt simbol ce mi-a venit in minte e cel al Fluierului Fermecat prin care, cel care scapase orasul de o pacoste si nefiind platit, copiii din Hamelin au fost rapiti, amagiti si luati de langa familiile lor fara ca sa se mai intoarca vreodata. Asa se pare ca se razbuna si Bill Gates pentru dolarii neplatiti de noi pe produsele microsoft. Ne ia copiii.

Copiii nostri, olimpicii nostri mult cantati, pomeniti, dati la stiri, medaliati, premiati de presedinte. Si apoi uitati in facultati prafuite, frecati de profesori senili. Si care apoi ar trebui sa se angajeze in marile companii romanesti, nu la cele straine.

Ideea de azi nu e pentru Romania de sus, pentru statul ca entitate administrativa, ci pentru noi, poporul, Romania prostimii de jos.
Lasati nationalismul ieftin, plangacios. Nu ne fura nimeni copiii, asa cum nu ne fura nimeni industria, ideile, inventiile geniale, branza, oile. In general nu ne fura nimeni nimic. Le lasam noi sa se piarda, sau si mai rau, le aruncam la gunoi din prostie.

Etichete: , , ,

  .