periodic de frustrări cetaţeneşti

Sa cumparam scump lucrurile gratuite

joi, iulie 23, 2009

publicat de Cristian Baltatescu @ 3:28 p.m.

Ca la noi oamenii se impart in smecheri si fraieri, e deja evident. Ca tot mai multi ne dam seama ca ne incadram in ultima categorie, nici asta nu e o noutate.

Impreuna cu un prieten avem/aveam, ca tot omul, o firma de web-design. Care, ca o paranteza, e suspendata si din cauza aceluiasi guvern caruia voi incerca sa-i furnizez mai jos niste idei.
Noi, ca niste anonimi corecti, fara relatii, ne cacam pe noi (de fapt expresia corecta ar trebui sa fie "ne-am fi cacat", pentru ca n-am avut ocazia) daca prindeam vreodata vreun contract serios cu statul. Si daca nu pateam asta, sigur refuzam.

Unii, sunt ori mai norocosi, ori mai curajosi, ori ambele.
Nu stiu care a fost procesul prin care a fost aleasa firma care a realizat mult trambitatul portal e-romania, sau ce specificatii va fi primit. Stiu ca s-a scris si s-a spus ca e plin de informatii copiate de pe wikipedia, desi a fost lansat cu mare fala ca cea mai completa, cea mai buna, ultima solutie online de care vom avea nevoie pentru a comunica cu statul nostru.

Asa ca azi, impreuna cu acelasi prieten, nu stiu cum ne-a venit sa cautam si noi site-ul asta. Am gasit acolo NIMIC, impachetat intr-o forma cu atat mai simplista cu cat eram convins ca e vorba de un ditai sistemul informatic, un portal de ala pe bani grei.
Am inceput sa dau 2-3 clickuri. Ceva imi era cunoscut. Las la o parte url-urile oribile, inutilizabile pentru niste motoare de cautare, dar ceva mi-a sarit in ochi. Un "mact=", pe care parca il mai vazusem undeva.
Am cautat pe google "php mact=". Si am inceput sa vad in rezultate url-uri interne din alte site-uri, asemanatoare celor din super-portalul nostru. Bai, ma gandesc, ne-au si furat astia ideea???
Chestii ca
Mi-a fost macar clar ca realizarea informatica a guvernului Boc e o solutie "ready-made" pe care o impartim, asa, la o cautare de 30 de secunde, cu un magazin online, o administratie locala de pe afara si un fel de "Libertatea" din Sierra Leone. Bai stam bine, ma gandesc, n-am ales prost. Ce e amuzant e ca cel putin pe doua din site-urile alea, niste alti smecheri pretindeau ca ei au construit sistemul.

Dar tot nu lamurisem misterul senzatiei de deja-vu. Prietenul asta al meu, mai aplicat decat mine, se uita in sursa html, gaseste un amuzant comentariu didactic, de genul celor pe care le gasesti prin instructiunile de instalare al sistemelor de felul asta. Instructiuni uitate acolo de profesionistii care au instalat (fiindu-mi tot mai clar ca atat au facut) portalul. O alta cautare pe google a gasit ce cautam. Un sistem de management al continutului (CMS, adica un fel de sistem simplu de machetare si administrare al unui site multifunctional, pentru neprofesionisti), mai exact http://www.cmsmadesimple.org.
Pe care l-am incercat si eu la un moment dat, dar mi s-a parut cam slabut. N-am avut viziunea guvernului nostru, se pare.
Si care e gratuit. Dar doar pentru fraieri, smecherii platesc scump.

Deja scarbit, vazand cum totul se potriveste in contextul banilor aruncati pe fereastra in alte ministere (sa mai zic care?) zic intr-o doara: bai, sa vezi ca nici macar designu-l nu e original, o fi vreo tema, stiind ca toate sistemele de genul asta au si teme care se pot descarca si instala.
Prietenul, iarasi mai eficient, se uita de unde se incarca logoul site-ului: http://www.romania.gov.ro/uploads/Clean_Orange/mcsi.png

Aha, deci tema e Clean Orange. O a treia cautare pe google ma duce aici: tema.
QED.

Adica, un om din guvern a iesit si a ranjit si a lansat ULTIMUL PORTAL DE CARE AI SA AI VREODATA NEVOIE, n-o sa mai iesi din casa de complet ce o sa fie, nici ca sa iti iei bilet de autobuz. Asa a parut. Insa, tot ce a facut a fost sa valideze o munca de 2 zile, maxim, demna de portofoliul unui student de anul 2, care instaleaza si configureaza un sistem gratis de pe net, semi-anonim.

Ca idee, propun guvernului sa achizitioneze pe bani multi urmatoarele sisteme gratuite:


Ma gandesc ca pot fi considerate, in aceste vremuri de criza, ca niste investitii de viitor, si, mai tarziu, vandute altor prosti ca noi.

Etichete: , , , ,

  .