periodic de frustrări cetaţeneşti

Lasati-o dracului de adresa!

luni, octombrie 23, 2006

publicat de Cristian Baltatescu @ 3:29 p.m.

Motivul general pentru care urasc sistemul de dinainte de 89 e faptul ca ne-a lasat pe toti mutilati, handicapati la propriu, prinsi in niste retete idioate.
Pentru unele aspecte ale functionarii vietii de zi cu zi nu a existat revolutia din decembrie.
Au mers inainte, au ramas in uz pana azi, datorita eternelor mentalitati (un cliseu pe care il urasc) care dupa cum se stie, urasc sa se schimbe.
Sau poate daca sapam mai adanc, motivul nu e comunismul in sine, ci natia noastra. Dar asta e alta poveste.

Oricum, ideea de azi e simpla, se adreseaza primariilor, postei romane, de ce nu politiei si tuturor institutiilor care "identifica" cetateanul zilnic inainte de a-i comunica, inmana, preda sau lua ceva.

Lasati-o dracului de adresa! S-a inventat codul numeric personal (CNP)

La ce ma refer?
Simplu, sa luam o situatie ipotetica, de neconceput pana in 89. Sa presupunem ca am mai multe apartamente sau case, proprietate personala. Perfect plauzibil si comun azi.
Sa zicem doua, in Cluj si in Iasi.
Sa zicem ca ne facem buletin de Cluj (unii ar putea pretinde ca sunt aproape anarhist daca pretind ca buletinele pot functiona si fara adresa pe ele, deci sa lasam discutia asta pe alta data).
Si la un moment data ne hotaram ca avem noi chef sa stam vreo 2 saptamani in Iasi, ca asa vrea muschiul nostru de proprietar multiplu.
Si ne facem un abonament la o revista din strainatate de exemplu.
Eh. Cum facem sa ridicam revista? Pe ce adresa facem abonamentul?

Daca il facem pe Cluj, nu e nici o problema din punctul de vederea al postei romane. Pot sa iau trenul si sa-mi ridic revista, daca am bani si timp aiurea de cheltuit. Asta dupa ce voi fi instiintat prin telepatie de catre cutia postala din Cluj ca mi-a venit fluturasul care ma anunta ca a ajuns revista.
Solutie proasta.

Daca il facem pe Iasi e foarte convenabil pentru noi. Vine frumos fluturasul acolo unde te si afli, poti sa te duci sa-ti iei revista si nu dureaza 24h dus intors pana la oficiul postal.
Ajungi la posta, stai la rand (eventual intai la alt ghiseu) si cand ajungi in fata, intinzi fluturasul, tanti de acolo se ridica binevoitoare, vine cu revista, o vezi, e atat de aproape, te si imaginezi pe buda savurand-o.
Da sa completeze in catastif ceva si zice absenta in timp ce scrie : "Buletinul va rog!"
Tu il intinzi calm, ea se uita pe el, se incrunta, se uita pe fluturas, se uita iar in buletin, se uita la tine, iar se incrunta si pana la urma cuvanta: "Pai dumneavoastra nu sunteti Ion Ionescu din Iasi, strada Independentei nr 11, sunteti Ion Ionescu din Cluj, strada Avram Iancu nr 24. Nu pot sa va dau revista!"
Tu oscilezi intre a intinde mainile pasiv intre doua variante.

Poti spune:Da, doamna, m-ati prins, asa e, am venit azi noapte intr-o fuga de la Cluj, l-am omorat pe Ion Ionescu din Iasi, strada Independentei nr 11 ca sa-i iau cheia de la cutia postala, nu mi-a dat-o de buna voie, am luat fluturasul din ea si am venit intr-o fuga la oficiul postal ca sa beneficiez gratuit de o superba revista care nu ma intreseaza, nefiind a mea.

Sau poti sa o iei de cap, sa o dai cu el de masa, sa furi revista si sa pleci, ca sa nu mai explici de 100 de ori situatia , clara de altfel.
Daca alegi sa-i explici calm ca cei doi Ionescu sunt de fapt unul si acelasi si ca nu intelegi ce treaba are adresa in identificarea unui om, ei ca institutie de genul asta ar trebui sa-si gaseasca alte modalitati, cum ar fi cnp-ul, pentru in ziua de azi tu poti sa ai cate case vrei, sa stai unde vrei si sa ai un singur buletin (apropo, pasaportul nu are adresa, ce haos la nivel mondial trebuie sa provoace acest fapt).
Ti se propun mai multe solutii. Poti sa-ti inchiriezi o casuta postala. N-ai chef, ai 7 case, stai cate 2-3 saptamani in fiecare si nu ai chef sa platesti 7 chirii. Dar sa zicem.
Mai exista o solutie si mai aberanta. Buletinul nu ajunge sa te indetifici, nici adresa in cazul asta. Poti sa aduci o copie dupa contractul de casa.
Serios? De ce nu 3 martori care sa jure pe rosu ca tu esti Ion Ionescu, ca e revista ta ? De ce nu dai o declaratie pe proprie raspundere? De ce, de ce, de ce...
De aia.
Sa nu mai vorbesc de situatia in care ai un credit sau orice fel de contract in desfasurare pe termen lung (telefon mobil, internet , etc) si ti se schimba numele prin casatorie si eventual SI adresa. Uau! I-ai nenorocit pe saracii oameni.
Companii de multe milioane de euro nu mai stiu pe unde sa scoata camasa pentru ca nu te mai gasesc in "soft". Numele nu mai corespunde, adresa, rezerva idiotilor, nici atat, haos, par smuls, telefoane.
Cand era atat de simplu sa legi un contract de un cnp.

Etichete: , , ,

1 comentarii:

La 10/24/2006 11:49 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

inca suntem in Romania, unde totul e posibil.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire

  .