periodic de frustrări cetaţeneşti

Amendati-ma!

vineri, octombrie 27, 2006

publicat de Cristian Baltatescu @ 9:33 p.m.


M-am intrebat de multe ori de ce nu dam doi bani pe politisti, gardieni publici sau jandarmi desi ei ar trebui sa ne inspire nu teama sau dorinta de nu avea de a face cu ei (ceea ce nu inseamna respect) ci incredere, putere si de ce nu, cinste si onoare.
De ce imaginea noastra despre cei de mai sus e de doua feluri si nici unul nu le face cinste? Ori "colonei" mana in mana cu interlopii ori marunte cadre frustrate ca nu sunt in locul primilor. Nu discut aici veridicitatea acestei imagini, nici nu conteaza, ci DE CE ea persista?

Deunazi conduceam pe o strada normala, o banda pe sens. Pe banda mea, o masina nici macar smechera oprita fix pe mijlocul benzii, fara intentie da ceda macar un centimetru celor aflati totusi in trafic. Soferul, afara, de vorba cu un cunoscut. In fata mea, o masina a Politiei Comunitare. Intentia lor initiala a fost sa-l depaseasca dar de pe contrasens venea alt sofer, pe sensul lui de mers. Probabil ca politistul s-a iritat pe moment cum as fi facut si eu, frustrat ca nu poate trece.
Deschide geamul si ii spune omului sa-si mute masina. Ala se uita la el calm, cu o figura de functionar si ii spune linistit deja jumatate intors inapoi spre interlocutorul lui "O mut, domnule, vezi-ti de treaba ta!".
Si gata. Ma asteptam sa se lase cu bastoane peste gura, cu genunchi in rinichi, cu chestii de astea. Eu daca as fi fost Steven Segal sau macar Politist Comunitar asa as fi facut. Pentru ca, printre altele, asta era treaba mea. Sa fac nesimtitii sa vada cand sunt nesimtiti in trafic.
Nu, respectivul politist a inchis geamul si a plecat, eventual lasandu-ma pe mine sa fiu frustrat la randul meu ca trebuie sa-l ocolesc pe dobitoc.

Am inteles atunci ca lipsa noastra de respect vine din ceva mia subtil. Din lipsa de respect a fortelor de ordine fata de ele insele.
Pai cum sa te dai jos sa il iei de guler si sa-l dai cu capul de rabla cu care bloca strada cand tu ai un salariu mediu, esti fost baietas de cartier cu 12 clase, stii ca mai treci si cand esti in civil pe acolo si in esenta ti se rupe de toate neregulile astea, care nu-i asa, sunt de doi lei pe langa ce se intampla in tara si pe mapamond.
Si mai ales cand stii ca ala nu da doi lei pe tine si tot ce poti sa obtii de la el e un zambet superior insangerat si cu dintii sparti, ca al olimpicului la filosofie batut de bruta repetenta.

Silviu Prigoana zicea intr-o emisiunea, nu mai stiu unde, ca nu e adevarat ca in alte tari cetatenii sunt, vezi doamne, mai civilizati. NU. Sunt mai AMENDATI.

Respectul fata de ceilalti, fata de autoritate, de stat, fata de cei pe care i-ai pus acolo ca sa iti fie tie mai bine, lipseste din cauza lucrurilor marunte, din fapte de zi cu zi. Din gunoiul aruncat de la balcon pe geam in amiaza mare, din scuipatul pe strada, din lasat pe trotuar rahatii cainelui scos la plimbare pe bulevard, din respectul fata de ceilalti in trafic, din parcatul si fumatul in locurile
interzise. Din toate cele marunte care in loc sa ne fie trecute cu vederea, ne-ar fi imputate sub forma unei simple amenzi.

Exista in majoritatea oraselor la ora asta hotarari de consiliu local care interzic scuipatul si aruncatul gunoiului pe strada, exista legi care interzic fumatul in locuri publice sau comercializarea alcoolului si tigarilor catre minori. Si? Se oboseste cineva sa le si puna in practica?

Asteptam sa fim izbiti toti de 16 ani incoace tot felul de momente de iluminare care sa ne "schimbe mentalitatea", avem impresia ca vom deveni fiecare un buddha mic care va arunca pet-urile in containerele speciale si nu se va pisa in ganguri. Timpul, integrarea in UE, maturitatea, etc , tot felul de forte exterioare ne vor face sa intelegem brusc importanta acestor lucruri.

Nu. Eu propun altceva, amendarea pentru orice contraventie, cat de mica. Vreau sa vad un gardian public, sau cum se mai cheama acum, care ma priveste in ochi si, fara sa il bufneasca rasul, imi da amenda pentru ca am aruncat tigara pe jos.

Eu unul cred ca am sa ma civilizez dupa maxim 3-4 milioane pierdute asa.

Etichete: , , ,

1 comentarii:

La 10/30/2006 2:42 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Bine, dar tu nu fumezi!

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire

  .