periodic de frustrări cetaţeneşti

Nu calcati iarba!

luni, noiembrie 05, 2007

publicat de Cristian Baltatescu @ 9:53 a.m.


Traim inca in niste orase conduse parca de secretari de partid, amenajate pentru ei si pentru vizitele de lucru ale altor tovarasi.
Ce mi-a casunat de data asta...
O chestie care ma deranjeaza de mult si care acum mi se pare ca are si oarece aspecte practice, sau ma rog, ne-practice.

Am mai umblat si eu prin alte tari, ma mai uit la televizor si ma deranjeaza un lucru.
Spatiile verzi din Romania, acolo unde exista, nu sunt facute pentru noi, cei care ar trebui sa fim beneficiari directi, utilizatorii finali ai lor.

Nu, spatiile verzi sunt foarte cochete, aranjate, amenajate si coafate. Se folosesc 30 de specii de panselute si gura leului vara, crinzanteme toamna. Gardul viu si iarba sunt tunse militareste.

Si ca in orice opera de arta, trebuie sa existe si un element aparte, proverbiala cireasa de pe tort.
Faimoasa tablita cu "NU CALCATI IARBA!".
Ceea ce ma face sa ma intreb cui sunt destinate spatiile verzi? Daca e vorba sa fie frumoase si atat, de ce nu ajung niste poze mari, intinse pe pamantul gol.
Nu inteleg de ce nu se pot amenaja spatii verzi mai simple, fara flori, cu un gazon reszistent, cu 2-3 copaci, dar pe care sa poti efectiv intra, sa poti sa te intinzi, sa mergi descult.

La ce sunt bune niste parcuri prin orasele noastre daca copii sunt scosi la plimbare tot pe alei asfaltate, daca nu ma pot aseza la umbra unui copac pe iarba.

Sincer, imi plac panselutele, am momente cand poate ma simt delicat, dar nu imi folosesc la nimic, gasesc poze pe flickr cu aranjamente si mai reusite decat a specialistilor de la "Spatii verzi".

Frustrarea asta e mai veche, insa zilele trecute s-a combinat cu una la fel de veche. Nesimtirea celor care parcheaza astfel incat ceilalti participanti la trafic nu mai vizibilitate sau loc sa treaca. In apropierea blocului meu e un spital mare. De fiecare data cand ies in intersectia respectiva , nu am vizibilitate din cauza zecilor de masini parcate in toate colturile, din cauza carora la randul meu sunt fortat sa incurc alti soferi.

Insa dupa ce i-am injurat de zeci de ori mi-am dat seama ca si ei fac ce pot avand in vedere ca spitalul are o curte foarte mare dar care e irosita. E un spatiu verde suficient de mare, intrerupt de 3-4 alei betonate si de cateva banci. Nici macar pacientii nu se pot bucura de el, si e un spital de copii, ca sa nu mai zic de personalul medical sau rudele pacientilor. Si bineinteles ca nu ai unde parca. Decat pe trotuare sau pe strada.

Stiu, stiu, avem prea putin spatii verzi, ce folos insa daca ele sunt utile numai celor cu role si daca singura lor menire e sa fie locul unde fac cainii nostri caca.
Pe alee bine inteles, caci iarba nu trebuie calcata!

O idee ar fi amenajarea unor zone destinare noua cu adevarat, nu numai bune de trase in pozele pt vederi cu orasul tau.

Etichete: , , , ,

3 comentarii:

La 11/06/2007 12:22 p.m. , Blogger Corina a spus...

Mie mi-ar placea sa stau intinsa pe iarba langa un pom si sa citesc o carte buna. Se si poate pe undeva prin Tineretului. Si parca mi-ar placea sa ma si joc catelul meu in iarba...

 
La 11/06/2007 12:29 p.m. , Blogger Cristian Baltatescu a spus...

Ghinion...
Nu se poate, cel putin nu in Iasi.
In bucuresti din cate am vazut e cam la fel.

 
La 2/01/2008 11:29 a.m. , Anonymous Anonim a spus...

ei, sa nu exageram! trebuie si mici spatii cu panselute pe care DOAR sa le admiri:) Dar, da, subscriu la ideea ca ar trebui sa existe spatii largi in parcuri pe care sa poti calca iarba, sa te intinzi pe ea, sa iesi la picnic sau sa cite0sti o carte dupa cum iti vine.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire

  .