periodic de frustrări cetaţeneşti

Iluzia democratiei

miercuri, ianuarie 31, 2007

publicat de Cristian Baltatescu @ 11:46 p.m.

Mi s-a clarificat zilele astea o idee mai veche.
Suntem pacaliti cu notiunea frumoasa si facila de democratie, credem ca avem o putere inexistenta, pe care oricum o exercitam numai o data la patru ani.
Ni se arunca praf in ochi si ni se s(t)imuleaza sentimentul ca puterea e a poporului, cand de fapt ne consumam aiurea un drept impotent,cu sentimentul unei virilitati inchipuite ce tine de orgoliul cetatenesc.

De felul meu ma credeam responsabil mergand la vot de fiecare data. Si pe deasupra mai instruiam si pe altii despre obligatiile civice de a merge la vot, de a nu se lasa pacaliti de sentimentul de dezamagire, plictiseala ori necunoastere.
Trebuie insa sa recunosc ca ultimul al m-a scarbit de politica, m-a plictisit de cei care o fac si m-a facut sa nu mai dau doi lei pe ei.
Ma mai uit la ei doar dintr-o inertie si o frustrare la fel de neinteles ca atinsul tentatia de a tot atinge cu limba locul de unde tocmai ti s-a scos un dinte, desi doare.

Pe scurt, m-am saturat sa-i tot validez in functiile alea, desi votul nu e uninominal. Sa-i propulsez in functiile de unde sa ne poata dezamagi si umili.
Si atunci mi-am dat seama ca votam functiile si oamenii care conteaza mai putin.
Votezi presedintele, desi constitutia nu-i ofera cine stie ce puteri, dar votezi cei care iti vor face legile pe liste comune, unde nu poti hotara efectiv pe cine vrei sa trimiti in parlament.
Nu votezi seful guvernului, care conduce efectiv tara, si cand spun efectiv ma refer la sistemele si mecanismele care o fac sa functioneze: industria, economia, bugetul, sanatatea, etc.

Sincer as vota mult mai linistit, chiar daca stiu ca pot fi dezamagit si atunci, functii mult mai mici, dar de impact mult mai mare pentru viata mea de zi cu zi.

Ideea care mi-a devenit clara si o propun si tarii asteia e sa nu mai votam pe cei de sus si sa putem vota prefectii, sefii politiilor locale, sefii sucursalelor judetene ale tuturor regiilor autonome, sefii spitalelor de stat, ale administratiilor financiare.

Prefer sa votez sefii tuturor directiilor din primarii si prefecturi, intr-un cuvant toate acele functii locale numite. Mi se pare mult mai eficient decat orice concurs aranjat iar pastrarea mandatului ar trebui sa-i stimuleze in a ma tine fericit.

Stiu, sunt oameni cu puteri relativ minore. Dar sunt oameni care iau decizii care ma afecteaza direct, zilnic si mai vizibil decat orice strategie de eficientizare a a dezvoltarii sustinute a implementarii rapide a mecanismelor de permanentizare sistematica a aquis-ului comunitar si alte aberatii birocratice asemanatoare.

Prefer sa-mi votez cu observatori europeni presedintele de asociatie decat sa tin in functie un parlamentar de care nu-mi pasa si caruia, reciproc, nu-i pasa de nimeni.
Si nici nu-mi da apa calda.

Etichete: , , ,

2 comentarii:

La 11/08/2007 2:42 p.m. , Anonymous Anonim a spus...

Partial de acord cu tine. Banii publici trebuie administrati public de persoane pregatite /apte pt treaba asta. Problema e ca daca nu sunt explicate politicile publice, e secretomania de-a tine la sertar, afectarea individului ajuns si ceata totala in care nu stim WHAT DO THEY STAND FOR ? Habar navem care e programul/raportul de activitate al unui consilier local, sef de institutie, primar , basca ca nesimtitii aia de parlamentari voteaza secret si nu exista nici un pic de presiune publica asupra votului care-l dau intr-o problema.

 
La 11/08/2007 3:24 p.m. , Blogger Cristian Baltatescu a spus...

Mda. De aici o alta frustrare a mea, exprimata tot pe aici, cum ca eu, adica noi, nu-i putem penaliza pe ei nici cum. Tu iti iei amenda daca mergi cu 60, daca scuipi pe jos, esti dat afara daca faci o boacana, sau penalizat.
Invers nu functioneaza niciodata, nicicum.

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire

  .