periodic de frustrări cetaţeneşti

Ministerul Finantelor is a geek

miercuri, octombrie 24, 2007

publicat de Cristian Baltatescu @ 10:53 a.m.


Articolul asta s-ar putea chema in mai multe feluri: Cum sa traim in trecut fara profesor, ori Cum sa fim prosti pe bani publici fara profesor ori, si sa iesim din sfera ghidurilor de tip self-improvement, Prostie crasa.

Sa stabilim contextul, cu ajutorul unei imagini aproape nostalgice. Imi amintesc cunoscut, care pe cand eram in liceu, a venit la scoala intr-o zi cu un rucsac plin cu dischete. Erau vreo 40 si ceva parca si omul voia sa ia pe ele windows 98 sau 95, avand in vedere ca se intampla prin 96-97.

Fast forward fix 10 ani. Ai si tu o firma, ca IT-ist pasionat care crezi ca poti face un ban din pasiunea ta. Asa ca din cand in cand trebuie sa calci pe la Finante, pe la ITM, pe la Registrul Comertului, unde trebuie sa prezinti tot felul de situatii, balante, bilanturi, deconturi, etc.

Tu, nu musai ca IT-ist, dar ca traitor intr-o tara tot mai moderna, stii ca discheta e nu doar moarta, i s-a facut si pomenirea de 7 ani.

Ei, la Finante nu e asa. Acolo trebuie sa vii cu discheta. Nu conteaza ca nu ai, si nu din saracie sau rautate, dar NU AI, pentru ca nu ai unitate de floppy. Pentru ca nu se mai folosesc, pentru ca nu mai e utila, abia mai e util un CD-ROM de 650 Mb, pentru ca mai toate sistemele de-a gata de vanzare prin toate magazinele IT NU MAI AU FLOPPY.
Ai venit cu CD-ul ? Naspa, frate cum s-ar zice, nu stim, nu avem, nu cunoastem. Nu avem cd-rom la calculatoare, ti se spune. Incercati sus la departamentul de IT ti se spune pe un ton conspirativ si ingaduitor in acelasi timp. Ti se face un favor, esti trimis intr-un loc unde muritorii de rand, contabilii de 50 de ani cu liceul economic la baza si cu 486 acasa (da, exista, credeti-ma) nu au acces.

In momentul ala o alta imagine e de folos. Tu, cu o mitraliera in mana.

Ministerul care te tine la cozi ca sa le dai bani nu are 500 de mii pentru un cd-writer, ca altceva nici nu mai gasesti prin oferte. In schimb are probabil un furnizor secret si bogat de tehnologie perimata, floppy disk drive. Sau e condus de vreun geek care duce dorul HC-urilor pe care a invatat el BASIC.
Ma intreb de ce nu floppy din acelea mari, de 5 inch, sau de ce nu rolele magnetice pe care le vedem invartindu-se in laboratoarele filmelor din anii 60-70.

Asta nu e tot. Poate ca va intrebati ce trebuie un contabil sau un administrator de firma din romania sa duca pe acele dischete. E simplu. Niste fisiere text de obicei, generate de vreo 10 softuri, fiecare altfel decat celalalt, facute probabil de niste copii retarzi care au facut informatica la seral intr-a treia. Dar care acum sunt bogati intrucat e vorba de un contract cu statul, nu-i asa?
Poate ca veti spune ca sunt rau, dar daca le-ati vedea si le-ati folosi ati vedea ca asa e. Nu exista comparatie, am sa pun niste screenshot-uri cat de curand.

Pe final, cea mai tare faza dintr-un astfel de soft. Unul are numai buton de SALVEAZA PE DISCHETA. Il apesi si bineinteles ca el tipa: EROARE. UNITATE DE DISCHETA LIPSA. Atat, nu tu optiuni, nu tu instructiuni.

Ideea e clara, sper. Draga stat, tine pasul cu noi.

Etichete: , , , , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire

  .