periodic de frustrări cetaţeneşti

Trocul politic

joi, decembrie 13, 2007

publicat de Cristian Baltatescu @ 9:50 a.m.

In aroganta lor politicienii ne cred imbecili. De pe inaltimile ametitoare ale functiilor dobandite trebuie ca le parem nu numai mici dar probabil ca si usor de pacalit.
De 18 ani de acum se chinuie sa ne faca sa-i credem ca isi iau rolul in serios. Cand vorbesc isi compun o figura ce nu lasa nici un dubiu, ce pare a considera de la sine inteles ca motivele prezentei lor acolo sunt pur altruiste. Aproape toti ar vrea ca noi sa credem, ca intr-o nopate in care sufereau de insomnie si-au dat seama ca motivul tulburarilor lor de somn era starea natiunii, bunastarea populatiei si siguranta sociala.
Numai ca uneori, cand castigul e prea mare, toate mastile sunt lasate deoparte si totul se intampla la vedere. Oricum ei mai au un as in maneca, intangibilitatea.
Nu sunt un idealist, stiu ca asa merg lucrurile si ca pe undeva asa e si normal. Bineinteles ca ei  nu sunt acolo pentru binele nostru, bineinteles ca adevarul e cel putin undeva la mijloc. Pe un grafic al binelui lor vs. binele nostru ei isi vor gasi intotdeauna un punct de optim, unde beneficiile lor se rasfrang si asupra noastra. Sau asa ar trebui sa fie, si as fi multumit.
Dar nu e asa, sistemul e deplasat demult spre capatul unde numai el, politicianul imbuibat, castiga ceva.
Si atunci, eu propun un alt sistem, aflat poate la o alta extrema, pe graficul sinceritatii de data asta.
Politica e oricum o mare piata in care se vinde de obice ce e la moda si ce se cere: socialism, democratie, curente populare, ce mai cere electoratul.
Propun un sistem politic, sau mai degraba electoral, 100% sincer.
Imi imaginez o campanie electorala cu declaratii clare, sincere, reale, care eventual sa fie cuprinse intr-un contract.
Nu credeti ca ati putea face o alegerea mult mai buna cand fiecare politician ar spune verde in fata de la inceput ce doreste sa castige el in mandatul respectiv si ce ofera la schimb?
Un mic exemplu cred ca e edificator.
Eu, Ion Ionescu ma anagajez ca in schimbul a:
  • o casa aproape gratuita de la RAPPS
  • un salar foarte mare timp de 4 ani, plus bonusuri
  • 10 calatorii in strainatate si masina de serviciu
  • 3 terenuri in zone cautate din bucuresti
  • o casa de vacanta la sinaia
  • 4 contracte cu statul castigate prin incredintare directa
  • 3 licitatii trucate pentru constructia unor drumuri
  • imunitate fata de DNA
sa ofer:
  • amenzi mai mici pentru depasirea vitezei legale in localitati
  • 3 scoli renovate
  • un parc de joaca pentru copii
  • asfaltarea a 5 strazi secundare
  • instalarea a 20 de stalpi de iluminat public
  • 10 audiente publice
  • un brad de craciun in acest cartier
Simplu, nu? Ai putea sta cu hartia asta in mana si sa bifezi intr-o parte sau alta, pe masura ce punctele sunt atinse. Poate mult mai putin decat promit ei de obicei, dar si mult mai realist si mai usor de urmarit.

Etichete: , ,

1 comentarii:

La 9/13/2008 10:50 p.m. , Blogger Andreea O. a spus...

Imi place partea cu "licitatiile trucate". Se poarta si in realitate, nu numai in aspiratiile noastre. Cam asta facem toata viata, visam la o lume mai buna. Ce spuneti dvs. pare ceva utopic, intr-adevar ar fi minunat daca s-ar adopta un ast fel de sistem. Dar va dati seama ca nu toata lumea poate fi sincera. Ne-ar trebuit ani intregi sa trecem la o asemenea organizare. Dar tot timpul se va gasi cineva care sa iscodeasca ceva, sa scoata ceva in plus pentru el, sa minta. Cert este ca politicienii din Romania nu traiesc in Romania in care traim noi,cetatenii simpli ai acestei minunate tari. Am si un exemplu concret: cam acum o luna am facut o vizita minunatului Bucuresti, caci imi era dor de aglomeratie, de zgomotul claxoanelor si a soferilor de taxi foarte şmecheri. Ma plimb eu intr-o zi pe Calea Victoriei si fac stanga dupa Muzeul de Arta sa stau putin la urma. Linistea imi fu perturbata de o coloana de masini ale politiei, urmate de un motociclist(deasemenea politist), si apoi de o masina neagra foarte luxoasa.Apar politistii pe doua picioare si Gata! toata lumea trage pe dreapta, trece coloana oficiala,se faca o coada interminabila de masini in urma, politistul fluiera de doua ori si toata aglomeratia revine la normal. Ca sa aflu a doua zi ca in acea masina neagra se afla nea Tariceanu, care era tare grabit sa ajunga nu stiu unde. Spuneti di dvs. : stie domnul Tariceanu ce inseamna aglomeratia unui oras??Stie domnul Tariceanu sau orice alt parlamentar care merge cu coloana oficiala dupa el ce inseamna semafoarele, respectul in trafic, nervii soferilor?? Ma indoiesc.
Ce sa mai spun ca in cele sapte zile pe care le-am petrecut in capitala am vazut 2,maxim 3 politisti care sa fluidizeze traficul... Iar despre trecerile de pietoni si pietonii care le traverseaza, no comment! Nu se mai respecta nimic, dar absolut nimic. Cred si eu, intr-un oras in care respectul intre soferi si pietoni nu mai exista..

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire

  .