periodic de frustrări cetaţeneşti

La bicicleta boii se pot si da

joi, februarie 21, 2008

publicat de Cristian Baltatescu @ 8:33 a.m.

Cand guvernantii nu stiu ce sa mai faca cu niste mase mari de oameni disponibilizati incep sa arunce cu facilitati in ei asteptand probabil ca ei sa se considere norocosi ca au fost alesi sa fie someri.

A inceput cred cu disponibilizarile din armata. Cine voia putea sa se pensioneze, sau sa se treaca in rezerva, habar n-am daca e tot aia sau nu, putea sa o faca. Si li s-au dat bineinteles enspe salarii, cu gandul ca acestia sa isi porneasca o afacere. Right.

Apoi s-a continuat cu minerii. La fel, enspe*2 salarii compensatorii, pentru ca, nu-i asa, minerii au bate si Bucurestiul nu-i chiar asa de departe. Ideea a fost aceeasi, ei sa-si poata porni o afacere.

Ieri aud ca guvernul vrea sa infiinteze un fel de burse ale muncii in orasele din europa care sunt pline de romani. Adica un fel de ghiseu care sa popularizeze intorsul in superba noastra tara, unde se duce lipsa de mana da lucru (si drept urmare apar chinezi, turci, africani, etc). Si de asemenea, continua stirea, se vor gandi (sic) si niste ajutoare pentru ca cei care se intorc de la capsuni, constructii sau sters babe la fund. Ajutoare pentru... Ati ghicit, da, ca ei sa-si poata porni o afacere.

Guvernantii din toate epocile par sa sufere de ipocrizie, prostie si lipsa de imaginatie. Peste toate astea se aseaza si o continua frustrare ca nu sunt saraci si sunt urati si dispretuiti pentru asta. Si atunci sunt gata sa trambiteze si sa propovaduiasca egalitatea de sanse pe toate drumurile si cu orice ocazie. Cum, de ce sunt eu bogat? Pai am afaceri, am avut idei si le-am pus in practica. Uite, acum pot si minerii sa faca la fel. Right.
In mintea ingusta a guvernantilor, minerii cu maxim 8 clase, abrutizati de munca, alcool si mediul superb in care traiesc, sunt plini de idei de afaceri dar le lipsea finantarea si le lipseau oportunitatile. Si de altfel 30 de salarii compensatorii sunt si suficiente ca sa pui in practica idei geniale.
Despre militari ce sa mai spunem. Oameni obisnuiti toata viata sa li se spuna ce sa faca, cand, unde si cum, cum sa se imbrace, cum sa mearga, cum sa vorbeasca, erau plini de initiativa de felul lor, doar ca le lipseau fondurile si libertatea de expresie antreprenoriala. Ei saracii ar fi avut idei multe si revolutionare despre cum merg lucrurile in general, dar superiorii le inabuseau personalitatile unice.

Acum in 2008, guvernul reia tema bastonului de maresal ascuns in ranita anonima. Si supraliciteaza inca. Faiantarul roman e nu numai un genial om de afaceri dar e capabil, cu putin trainig, sa acceseze si fondurile europene. Daca nu i-am facut mai sus penibili pe cei de la putere, dati-mi voie sa o fac acum.
Putina analiza a ce s-a intamplat in anii 90 ar fi arata ca afacerile au insemnat in cel mai bun caz o sifonarie sau o taraba cu turcisme aduse clandestin din "excursiile" periodice la Istanbul. Dar ce sa-i faci, e mai simplu sa arunci cu bani intr-un an electoral decat sa gandesti, sa incerci sa iti dai seama de ce sistemul bagatului de bani in buzunar nu a functionat niciodata si de ce e, de altfel, nesanatos.

Diferenta e ca de data asta nici macar asta nu se va intampla, pentru ca de data asta nu cred ca se va lasa nimeni pacalit. Cate vrabii de pe gard poate promite guvernul ca romanii din europa sa se intoarca?

Sincer, cred ca mult mai utile ar fi niste facilitati reale, care sa stimuleze munca si care ar putea chiar sa aiba si un efect real, altul decat o betie crunta de 2 luni, pana se termina compensatiile. Faiantarii si capsunarii romani sunt nascuti angajati, nu angajatori si intreprinzatori. Talentul lor, in marea lor majoritate, e munca, nu managementul. Asa ca de ce nu niste reduceri de impozite pe o perioada de 6-12 luni pentru patronii care ii angajeaza, reduceri mari de impozite pentru angajatul care se intoarce in romania pe perioade asemanatoare? De ce nu scutiri de taxe si impozite stupide de romania?

Astea ar putea aduce inapoi romanii plecati din lipsa de locuri de munca platite bine, nu din cauza unui mediu neconcurential pe piata de energie din romania. Ce isi doresc ei, si e vizibil,ca de aia au ramas acolo, e un salar mare, nu sa ii inlocuiasca pe cei din Capital Top 300.

Etichete: , , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire

  .