periodic de frustrări cetaţeneşti

Revizie sa fie, dar sa o stim si noi

luni, octombrie 29, 2007

publicat de Cristian Baltatescu @ 9:39 a.m.

Saracu' Caragiale, din cauza mult discutatei lui actualitati, e parafrazat mai toata ziua.
Ok, de ce tulbur eu somnul de veci al autorilor din bibliografia scolara...

Statul privatizeaza. Adica scapa de regii, societati si fabrici pe care nu le poate ori stie administra si le da altora, pe bani. Toate bune pana aici. In curand nu am sa mai am despre ce scrie, nu o sa mai aiba rost sa-mi plang de mila pe net ca "capitalistii e rai".

Chiar si asa, nu ma pot abtine.
Mai nou, furnizorul meu de energie electrica si gaz e acelasi , E-On. Nemti din cate stiu eu. Oricum, pe acolo prin zona. Frate, de la astia te astepti ca moleculele de gaz sa aiba uniforme de lucru impecabil de curate si sa sara in foc salutand, iar electronii sa dea raportul in fiecare zi despre ce utilaje casnice au pus in functiune si la ce parametri.
Poate ca asa si e, n-am stat sa ma uit prin tevi si cabluri. Poate au adus electroni si atomi din germania, scoliti, curati, constiinciosi.

Dar ce folos ca tot niste romani ii pastoresc?
Dom'le, aflu ca o data la 10 ani se face o mare revizie a instalatiilor de gaze, la care se inchide gazul, se baga aer in loc de gaz, la presiune de 10 ori mai mare si apoi NU se da drumul la gaz pana nu sunt toti locatarii acasa, pentru a putea fi verificate eventualele scurgeri de gaze in apartamenul fiecaruia.
Foarte bine, perfect, normal si logic. Sa nu murim ca prostii in casa fara sa stim de ce. Disciplina germana, perfect, sa invatam si noi sa cooperam pentru binele propriu si comun.
Bun, dar atunci, la un bloc de 35 de apartamente, daca anunti cu 24 de ore inainte care e probabilitatea ca pana seara sa citeasca toata lumea anuntul si sa mai si poata sa fie acasa a doua zi la ora 10 ?
Un calcul rapid ne spune ca probabilitate e exact.... mica. Pentru ca unul nu vine acasa in noaptea aia, ca are amanta, unu e dus la tara sa faca vin si a uitat sa se intoarca ca e beat in beci, unul lucreaza undeva, eventual pentru ALTI nemti, care nu-i permit sa lipseasca ca vrea el, de la 10 la 12, unu e in spital, ca sufera cu inima. Si tot asa.
Drept urmare se sta fara gaz pana se strang toti, 3-4-5 zile.

Repet, masura mi se pare una foarte buna, proasta e organizarea.

Pentru ca nu e o situatie imaginara, ci una care mi s-a intamplat mie, am scris un mail asemanator celor de la e-on, la care nu am primit raspuns.
In schimb a doua zi, cand eram tot fara gaz, toti gica-tevarii din echipa de revizie stiau ca "s-a trimis o adresa pe internet la noi". Si curand seful de echipa stia si cine a trimis reclamatia si mi-o reprosa. Frumos.

Apoi, probabil ca razbunare, saptamana trecuta, pentru ca aveau de montat o centrala, au venit la 10, au pus anunt ca se inchide gazul, apoi l-au inchis si si-au facut treaba. Anunt de tipul aceluia care se pune cu cateva zile inainte. Si care voia sa para ca e pus de dinainte. Numai ca nu era. Era pus exact in ziua lucrarii, probabil fara stirea companiei, ok.

Interesant mod de a te juca cu nervii si siguranta clientilor tai.


Si in incheiere, in loc de idee, pentru ca nu vad ce poti face, decat sa-ti iei vaca si sa-ti faci bio-gaz din balega, o mica imagine amuzanta.

Va imaginati care erau sculele de baza in Marea Revizie? Pentru bagat aer pe coloana de gaz, la presiune de 10 ori mai mare decat gazul: o pompa ordinara de bicicleta. Pentru masurat presiunea? Un furtun de plastic transparent, de 2 metri, marcat cu pixul.

Etichete: , , ,

Ministerul Finantelor is a geek

miercuri, octombrie 24, 2007

publicat de Cristian Baltatescu @ 10:53 a.m.


Articolul asta s-ar putea chema in mai multe feluri: Cum sa traim in trecut fara profesor, ori Cum sa fim prosti pe bani publici fara profesor ori, si sa iesim din sfera ghidurilor de tip self-improvement, Prostie crasa.

Sa stabilim contextul, cu ajutorul unei imagini aproape nostalgice. Imi amintesc cunoscut, care pe cand eram in liceu, a venit la scoala intr-o zi cu un rucsac plin cu dischete. Erau vreo 40 si ceva parca si omul voia sa ia pe ele windows 98 sau 95, avand in vedere ca se intampla prin 96-97.

Fast forward fix 10 ani. Ai si tu o firma, ca IT-ist pasionat care crezi ca poti face un ban din pasiunea ta. Asa ca din cand in cand trebuie sa calci pe la Finante, pe la ITM, pe la Registrul Comertului, unde trebuie sa prezinti tot felul de situatii, balante, bilanturi, deconturi, etc.

Tu, nu musai ca IT-ist, dar ca traitor intr-o tara tot mai moderna, stii ca discheta e nu doar moarta, i s-a facut si pomenirea de 7 ani.

Ei, la Finante nu e asa. Acolo trebuie sa vii cu discheta. Nu conteaza ca nu ai, si nu din saracie sau rautate, dar NU AI, pentru ca nu ai unitate de floppy. Pentru ca nu se mai folosesc, pentru ca nu mai e utila, abia mai e util un CD-ROM de 650 Mb, pentru ca mai toate sistemele de-a gata de vanzare prin toate magazinele IT NU MAI AU FLOPPY.
Ai venit cu CD-ul ? Naspa, frate cum s-ar zice, nu stim, nu avem, nu cunoastem. Nu avem cd-rom la calculatoare, ti se spune. Incercati sus la departamentul de IT ti se spune pe un ton conspirativ si ingaduitor in acelasi timp. Ti se face un favor, esti trimis intr-un loc unde muritorii de rand, contabilii de 50 de ani cu liceul economic la baza si cu 486 acasa (da, exista, credeti-ma) nu au acces.

In momentul ala o alta imagine e de folos. Tu, cu o mitraliera in mana.

Ministerul care te tine la cozi ca sa le dai bani nu are 500 de mii pentru un cd-writer, ca altceva nici nu mai gasesti prin oferte. In schimb are probabil un furnizor secret si bogat de tehnologie perimata, floppy disk drive. Sau e condus de vreun geek care duce dorul HC-urilor pe care a invatat el BASIC.
Ma intreb de ce nu floppy din acelea mari, de 5 inch, sau de ce nu rolele magnetice pe care le vedem invartindu-se in laboratoarele filmelor din anii 60-70.

Asta nu e tot. Poate ca va intrebati ce trebuie un contabil sau un administrator de firma din romania sa duca pe acele dischete. E simplu. Niste fisiere text de obicei, generate de vreo 10 softuri, fiecare altfel decat celalalt, facute probabil de niste copii retarzi care au facut informatica la seral intr-a treia. Dar care acum sunt bogati intrucat e vorba de un contract cu statul, nu-i asa?
Poate ca veti spune ca sunt rau, dar daca le-ati vedea si le-ati folosi ati vedea ca asa e. Nu exista comparatie, am sa pun niste screenshot-uri cat de curand.

Pe final, cea mai tare faza dintr-un astfel de soft. Unul are numai buton de SALVEAZA PE DISCHETA. Il apesi si bineinteles ca el tipa: EROARE. UNITATE DE DISCHETA LIPSA. Atat, nu tu optiuni, nu tu instructiuni.

Ideea e clara, sper. Draga stat, tine pasul cu noi.

Etichete: , , , , ,

Sunt sarac

publicat de Cristian Baltatescu @ 9:50 a.m.


Trebuie ca sunt cam sarac si mi-e rusine ca am ajuns la concluzia asta.
Stau la 2 camere, nu am termopane la toate geamurile, am Logan de 1.4 si nu am centrala.
Adica ma gandesc ca nici in clasa de mijloc nu ma incadrez.
Bun, unde vreau sa ajung e ca neavand centrala, imi cumpar energia termica si apa calda de la CET Iasi.
Una dintre acele superbe institutii despre care mi-am tot exprimat frustrarile pe aici.
Si care ca mai toate, ia bani de la buget ca sa produca un bun pe care ni-l vinde noua, pe alti bani, si mai iese si in pierdere.
Si iarasi ca mai toate isi mai si face treaba de mantuiala.

Pana acum ma gandeam ca CET-ul, ca furnizor de enerige termica, e in stare sa faca doua lucruri deodata, mai ales ca nu e vorba de stat pe cal si de uitat la stanga, e vorba de lucruri asemanatoare.
Sa furnizeze apa calda si caldura.
Ei, se pare ca greseam. Se pare ca e unul dintre acele cazuri in care e prea bine deocamdata ca sa poata sa fie si mai bine. Adica este un motiv pentru care de o saptamana ma bag seara in cada cu apa aproape rece si astept degeaba sa se incalzeasca.

Motivul fiind ca inca nu e destul de frig ca sa pornim instalatiile serioase, deci nu putem da si apa calda calda si caldura calda in acelasi timp. Putem sa va oferim apa calda rece si caldura calduta, daca va convine.

Daca nu imi convine, pot sa sun la CET de cate ori vreau, ei imi vor explica ca asta e situatia. Normal ca un telefon de la un sarac ca mine nu poate schimba o intreaga politica manageriala, de costuri si de care or mai fi politicile de la regiile astea autonome. Normal ca nu am ce sa fac decat sa imi iau centrala sau sa plec din tara undeva unde ori e cald tot anul, ori nu exista CET.

Asa ca ideea pentru astazi e: Romani, nu fiti saraci!

Etichete: , , , , ,

  .